ProgramRólunkFotókTámogatókBlogKapcsolatKözérdekű Év:
W. Shakespeare
Szentivánéji álom
A Kőszegi Várszínház bemutatója
Időpontok: 2022. Július 23. (esőnap: július 24.),20:30-tól Helyszín: Jurisics vár nagyszínpad Jegyár: 5.000.-
Szentivánéji álom
Egyetlen Shakespeare-vígjáték sem veheti fel a versenyt pompában, varázslatban, humorban a Szentivánéji álommal.
Théseus, Athén uralkodója éppen Hippolytával, az amazonkirálynővel tervezgeti az esküvőjét, amikor egy athéni polgár halaszthatatlan családi ügyeivel keresi fel: egyetlen lányát a lángolva szerelmes Demetriusnak szánta, Hermia mégis Lysandert szereti.
És bizony Hermia hajthatatlan, szembeszegül apja akaratával, a súlyos következményekből azonban – sem halálból, sem apácasorsból – nem kér. Mi más jöhetne szóba, mint egy hirtelen kieszelt szökés az igaz szerelemmel.
A lány bizalommal meséli el tervét barátnőjének, Helénának, aki fülig szerelmes a hoppon maradt Demetriusba, így remélve, hogy elnyeri az eddig elérhetetlen fiú szimpátiáját, azonnal kikotyogja neki a szökést.
Végül ki a reménytől hajtva, ki pedig a bosszútól, mások a féltékenységtől vezérelve, de mind a négyen a közeli erdőben kötnek ki.
Azonban nem csupán a négy össze-vissza szerelmes tölti az erdőben az éjszakát. Itt van Oberon és Titánia, az egymással torzsalkodó tündérkirály és tündérkirálynő, és itt van Pukk, Oberon szárnysegédje is, hogy ura kérésére egy varázserejű virág segítségével ízetlen tréfát űzzön Titániából.
Pukk igazán sajátos módon értelmezi az Oberontól kapott feladatot, a szálak összekuszálására pedig kapóra jön neki a fiatalok szerelmi négyszöge és az erdőben állomásozó botcsinálta, de lelkes színtársulat is, akik nagy meglepetéssel készülnek az athéni uralkodó esküvőjére.
Pukk tévedésből vagy készakarva – az ő szótárában ez a két szó rendhagyóan mosódik össze – kontroll nélkül locsolja mindenkire a varázserejű virág nedvét. Ezzel pedig egy szempillantás alatt lesz a viszonzott szerelem viszonzatlan, az elérhetetlen vágy karnyújtásnyira, az emberi ábrázat pedig ordenáré szamárfej.
Mégis, ahogy megvirrad, a mámor képmutatásba, a titkolt vágyak valóságba, a szentivánéji kavarodás egy féktelen és pompás hármas esküvőbe csap át.
De vajon lehet-e feledni az álmot? Nem lopódzik-e be végérvényesen mindannyiuk fejébe a titok, a káprázat és a vaskos bűn ezen a forgalmas és bűvös éjjelen?


SZEREPLŐK:
Pukk / Philostratus: Takács Katalin
Oberon / Theseus: Bányai - Kelemen Barna
Titánia / Hippolyta: Parti Nóra
Hermia: Waskovics Andrea
Heléna: Tóth Zsófia
Lysander: Karácsony Gergő
Demetrius: Major Erik
Égeus: Epres Attila
Tompor: Hegedűs D. Géza
Tetőfi / Tündér: Lengyel Benjámin
Mesterember 1. / Tündér: Kálid Artúr
Mesterember 2. / Tündér: Némedi Árpád
Mesterember 3. / Tündér: Marton Róbert


Díszlettervező: Zöldy Z. Gergely
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Kellék: Kósi Gábor
Ügyelő: Szilasi Attila
Fény: Kehi Richárd
Hang: Bakos Zoltán
Öltöztető: Szőke Julika
Súgó: Schaefer Andrea
Zeneszerző: Szászi Petra
Fordító: Nádasdy Ádám
Dramaturg: Deés Enikő
Rendezőasszisztens: Dicső Dorka
Rendező: Hegedűs D. Géza

Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk!
Szentivánéji álom
Jegyvásárlás