ProgramRólunkFotókTámogatókBlogKapcsolatKözérdekű Év:
Kristóf Ágota:
Egy elsurranó patkány
A Kőszegi Várszínház, a Nemzeti Színház és Gergye Krisztián Társulatának közös bemutatója
Időpontok: Július 27., 19:00 óra Helyszín: Egykori téglagyár barakkja (Alsó körút 42-44.) Jegyár: 2.500.- Ft
A produkció a szerző halálának első évfordulójára készülő megemlékező kísérleti bemutató és emlékest, Gergye Krisztián rendezésében.
Kristóf Ágota Kossuth-díjas magyar származású svájci író, aki műveit francia nyelven jelentette meg. Gyermekkorát két testvérével, Attilával és Jenővel együtt Csikvándon töltötte. Édesapja falusi tanító volt. Kilenc éves, amikor Kőszegre költöztek. Édesapját 1948-ban több éves börtönbüntetésre ítélték, emiatt családja szétszakadt. Kristóf Ágota Szombathelyen bennlakásos kollégistaként végezte el a Szombathelyi Állami Általános Kanizsai Dorottya Leánygimnáziumot, mivel Kőszegen nem volt leánygimnázum. Első verseit 14 évesen diákévei alatt írta. Érettségi után (1954) röviddel férjhez ment korábbi történelemtanárához. 1956-ban férjével és néhány hónapos kislányával Svájcba emigrált, és Neuchatelben telepedett le. Itt óragyárban dolgozott, később eladó lett, azután fogászati asszisztens. Új hazájában kezdetben magyarul írt, főként az asztalfióknak. Költeményeit a Párizsban megjelenő Irodalmi Újság és a Magyar Műhely közölte. Miután megtanult franciául, francia nyelven kezdett el írni , először hangjátékokat és színdarabokat, majd a elbeszélő műveket. A francia irodalmi kritika Becketthez és Ionescóhoz hasonlítja, és a XX. század végének egyik legfontosabb alkotójának tekinti.
Az Egy elsurranó patkány művét a Mindegy című kötetében találjuk meg számos novella mellett.
„ Alszom, de azért figyelek. Soha nem fogom megtagadni a meggyőződésemet. Az eszméket, amelyekért feláldoztam a fiatalságomat, a családot! Én embert is öltem az ideálomért, uraim. Aljas dolgokat is elkövettem az ideálomért. Mindent megtettem érte, igen. Elárultam volna az anyámat, eladtam volna a gyermekeimet. Ha lettek volna.”

Szereplők: Makranczi Zalán, Bánfalvi Eszter, Marton Róbert, Hollósi Frigyes, Murányi Tünde, Szatory Dávid, Gergye Krisztián

„Agota Kristof örököseinek engedélyével, az SACD és Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítésével.”
Jegyvásárlás