ProgramRólunkFotókTámogatókBlogKapcsolatKözérdekű Év:
Fotók
Szentandrássy István Kossuth –díjas festőművész kiállítása
2021. Július 9. | 10 kép | MANK, Pócza Zoltán
Mágikus vonások - Festészet és irodalom összhangja
Időpontok: 2021. Július 9. - 2021. Augusztus 2.,17.00-tól Helyszín: Jurisics vár-Lovagterem
Páratlan jelentőségű kiállításnak ad otthont a Kőszegi Várszínház, ahol 2021. július 9-től Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész műveiből nyílik tárlat a MANK Nonprofit Kft. szervezésében.
Szentandrássy István életműve a kortárs festészet és a roma gyökerekből táplálkozó kultúra meghatározó mérföldköve. A művész Péli Tamás tanítványányaként a klasszikus hagyományokból merítve a roma világszemlélet és szubkultúra sajátosan egyéni és különleges képi nyelvét hozta létre.
Lenyűgöző hatású, drámai erejű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg klasszikus irodalmi, mitikus minták kíséretében.
A Kőszegen bemutatásra kerülő tárlat exkluzív tematikus válogatás a nemrég elhunyt művész hagyatékának kiemelkedő műveiből; különleges katartikus utazás Szentandrássy István titkokkal teli, varázslatos világában, művészetében.
A bemutatásra kerülő művek Szentandrássy István - a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízásából tudományos feldolgozás és kiállítási céllal a MANK-hoz került - hagyatékának részét képezik.

A kiállítást megnyitja: Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke


Mágikus vonások - Festészet és irodalom összhangja Szentandrássy István művészetében

Szentandrássy István 1957. augusztus 26-án született. Gazdag festészeti és grafikusi munkássága, figurateremtő képzelete, merész színfantáziája, kifejezőereje révén a cigány kortárs festészet egyik legmeghatározóbb alakja. 1995-ben Pro Urbe Budapest díjban, 1999-ben Kisebbségekért díjban részesült. 2012-ben a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos formákkal és színvilággal ábrázolt alkotásaiért, valamint a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett érdemeiért Kossuth-díjban részesült. 2020. február 26-án hunyt el.
Mágikus vonások címmel első alkalommal kerül bemutatásra tematikus válogatás a Szentandrássy-hagyatékból. A tárlaton nagy méretű festményei mellett Szentandrássy István Federico García Lorca és François Villon költeményeihez készített grafikai sorozatait láthatjuk. A versek által ihletett kompozíciók nem pusztán illusztrációs eszközként működnek, sokkal inkább összegződnek bennük az olvasott művek elementáris hatásai. A festmények örvénylő, részletgazdag képeiben felismerhetjük Miguel de Cervantes: Don Quijote regényhőseit; William Shakespeare: Szentivánéji álom vígjátékának eseményeit; Gabriel García Márquez: Száz év magányának mágikus realizmusát, valamint az Ószövetség emblematikus alakjait is. Gazdag festészeti és grafikusi munkássága, figurateremtő képzelete, merész színfantáziája, kifejezőereje révén a roma kortárs festészet egyik legmeghatározóbb alakja.
Jegyvásárlás
Legújabb bejegyzések
23-06 Jegyek
Tisztelt Közönségünk! Megérkeztek a színház jegyei az irodába, hétfőtől minden a honlapon található előadásra átvehetők a jegyek! Köszönjük türelmüket!
23-06 A vihar
A Spectrum Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása előtt Pócza Zoltán a Kőszegi Várszínház igazgatója közös képre kérte fel a Színházi Olimpia támogatásával megvalósuló előadás szereplőit, szervezőit. A kép a Nemzeti Összetartozás Napja előtt szimbolikus jelentéssel is bírt, hiszen élhetünk a határ bármely oldalán egy Nemzet vagyunk!
W. Shakespeare: A Vihar című művét a Spectrum Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház adja elő 2023. június 1-jén 20.30-kor a Kőszegi Várszínházban.